Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
Hagyományos határkerülésen vesznek rész már ősidők óta a zetelaki lovasok Húsvét vasárnapján reggel. Ez idén is így történt, közel harminc lovas vezette a több mint 300 gyalogos határkerülő zarándokot.
-0001
NOV. - 30.
Bajkó Tibor összeállított egy székelyföldi lovas eseménynaptárt, ez tartalmazza mindazokat a lovas eseményeket, amelyeket Székelyföldön szerveznek, vagy amelyeken székelyföldiek vesznek részt.


 
A lovak színe középkori oklevelekben

Lovakról oklevelekben többnyire a velük kapcsolatban elkövetett erőszakos cselekedetekről (elhajtásról, lopásról) és lókereskedelemről olvashatunk. A lovak színe változatos, leggyakrabban az alapszínüket említik, de ezek árnyalatainak a leírásával is találkozhatunk, sőt esetenként a lovak szőrköntösén látható különböző alakú foltok vagy a billog-bélyeg formáját is megadják a könnyebb azonosítás érdekében. Például 1336 nyarán a király seregébe egy farkascsapda jellel ellátott (ad modum falcastri luporum) pej színű lovat említenek. (MNL,DL 51036)

Voltak szeg és szár/ zeg et zar coloris (szárgásbarna és világos) színűek, nagyon gyakori a pej (vörösesbarna ló, fekete sörénnyel) és ennek árnyalatai : a fekete-pej/feketeu pey coloris és a szár-pej/zaar pey coloris. A roh szürke színű lovat jelölt (ruh coloris) gyakran a “kun ló” magyarázattal kiegészítve. Abban az esetben amikor a szürke ló tarka is volt, kék-tarkának írják le (keekpeg).

A kedvencemmé lett, régi színt jelölő szavunkat hagytam utoljára, ami mára már csaknem teljesen elvesztette ilyen nemű jelentését. :) A fekete, sötét színű lovat nevezték ZORDON színűnek (zurdun coloris).

A türjei Szent László-legenda freskórészlete, Murdák Attila munka közben….
Forrás: Maria Rosu
◄ Vissza