Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
Hagyományos határkerülésen vesznek rész már ősidők óta a zetelaki lovasok Húsvét vasárnapján reggel. Ez idén is így történt, közel harminc lovas vezette a több mint 300 gyalogos határkerülő zarándokot.
-0001
NOV. - 30.
Bajkó Tibor összeállított egy székelyföldi lovas eseménynaptárt, ez tartalmazza mindazokat a lovas eseményeket, amelyeket Székelyföldön szerveznek, vagy amelyeken székelyföldiek vesznek részt.


 

Hagyományos határkerülésen vesznek rész már ősidők óta a zetelaki lovasok Húsvét vasárnapján reggel. Ez idén is így történt, közel harminc lovas vezette a több mint 300 gyalogos határkerülő zarándokot. A római katolikus egyházi énekekkel és imával kísért határkerülés reggel hat órakor kezdődik és fél tizenegyre érnek vissza a résztvevők a községközpontban található temlomhoz, ahol a kilenc órakor kezdődő miséről kijövő és a fél tizenegykor kezdődő nagy misére érkező tömeg várja a zarándokokat. A határkerülők szentmisével fejezik be körútjukat. Hasonló lovas zarándoklatok vannak búzaszenteléskor, Úrnapján és Pünkösdkor is, amikor Csíksomlyóra zarándokolnak gyalogosokkal együtt a lovasok.

 

Fotó és szöveg: Z. Nagy István

◄ Vissza