Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

Az őrtűzgyújtást megelőzően közel 30 lovas gyülekezett Farkaslakán, a trianoni emlékmű előtt, hogy a szélrózsa minden irányából összegyűlt ünneplőkkel együtt az 1956-os forradalomra emlékezzenek.

 

Fotó: Z. Nagy István


A megemlékezést követően a lovasok lóháton közelítették meg a Szilas hegyet, ahol több mint 150 résztvevő jelenlétében gyújtották meg 18 óra 45 perckor az előző nap összerakott hatalmas máglyát. Tucatnyi udvarhelyszéki település mellett Magyarország számtalan közösségéből jöttek látogatók, akiket a főszervező, Kovács Nemes László egyenként szólított meg, arra kérve, hogy beszédet mondjanak, vagy énekeljék el kedvenc dalukat. Az egyik jelenlévő csoport népviseletben hatalmas székely zászlóval érkezett a hegy tetejére.

 

Fotó: Z. Nagy István

 

A tűz körüli találkozót vacsora és kínálgatás követte, amelyet a Pálfalva határában lévő jurtánál szerveztek. Az őrtűznél jelen volt Farkaslaka község polgármestere, illetve Geréb Péter alpolgármester, aki az UdvarhelySzéki Vágta támogatója, versenyzője és farkaslaki futamának szervezője is.Z. Nagy István

◄ Vissza