Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
Hagyományos határkerülésen vesznek rész már ősidők óta a zetelaki lovasok Húsvét vasárnapján reggel. Ez idén is így történt, közel harminc lovas vezette a több mint 300 gyalogos határkerülő zarándokot.
-0001
NOV. - 30.
Bajkó Tibor összeállított egy székelyföldi lovas eseménynaptárt, ez tartalmazza mindazokat a lovas eseményeket, amelyeket Székelyföldön szerveznek, vagy amelyeken székelyföldiek vesznek részt.


 
A kétnapos rendezvényt, melyen történelmi, illetve a lótartással, vívással és a huszárok szerepével kapcsolatos előadásokat hallgattak meg az összegyűlt hagyományőrzők, Dakó Tibor, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred kapitánya és Gálfi Árpád polgármester köszöntötte. Székelyudvarhely polgármestere köszöntőbeszédében elmondta: a huszárok tevékenysége, életszemlélete, viselete szorosan kapcsolódik a magyar identitástudat megőrzéséhez, ami a nemzeti felemelkedés egyik fontos eleme. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Márton Zsolt, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nemzetközi tisztje, valamint a Magyar Koronaőrség néhány tagja is. Nagy József somogyi huszárkapitány elmondta, példaértékűek a székelyek, Magyarországon sokat tanulnak a székely huszároktól.

Z. Nagy István
Fotó: Lőrincz Csaba

◄ Vissza