Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

Udvarhelyszék több településén huszár- és lovas felvonulásokkal tették színessé az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 169. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken. Székelyudvarhelyen, Farkaslakán és Zetelakán összesen több mint száz lovas vett részt az ünnepségeken.
Székelyudvarhelyen, Dakó Tibor huszárkapitány vezetésével 26 lovas huszár vonult fel a Művelődési Háztól az ünnepség helyszínéig, a Márton Áron térig. A bevonulást követően a huszárkapitány ünnepélyes jelentést tett Gálfi Árpádnak, Székelyudvarhely polgármesterének. Zetelakán másfél tucat huszárjelölt lóháton tisztelte meg a szabadságharc emlékére szervezett ceremóniát, rangot adva ezáltal a szentmisét követő két órás ceremóniának. Farkaslakán, a LóFő Lovas csapat szervezésében 64 udvarhelyszéki lovas és öt szekér járta végig a község falvait, mindenhol díszsorfalat állva a firtosváraljai, pálfalvi, kecseti, farkaslaki, malomfalvi, székelyszentléleki és bogárfalvi megemlékezéseken. A farkaslaki körutat közös vacsorával zárták a lovasok a székelyszentléleki kultúrházban.

Z. Nagy István

Fotó: 

Lőrincz Csaba

Z. Nagy István

Fischer István Alfréd

Jakab Emil

 

◄ Vissza