Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 
A lovak színe középkori oklevelekben

Lovakról oklevelekben többnyire a velük kapcsolatban elkövetett erőszakos cselekedetekről (elhajtásról, lopásról) és lókereskedelemről olvashatunk. A lovak színe változatos, leggyakrabban az alapszínüket említik, de ezek árnyalatainak a leírásával is találkozhatunk, sőt esetenként a lovak szőrköntösén látható különböző alakú foltok vagy a billog-bélyeg formáját is megadják a könnyebb azonosítás érdekében. Például 1336 nyarán a király seregébe egy farkascsapda jellel ellátott (ad modum falcastri luporum) pej színű lovat említenek. (MNL,DL 51036)

Voltak szeg és szár/ zeg et zar coloris (szárgásbarna és világos) színűek, nagyon gyakori a pej (vörösesbarna ló, fekete sörénnyel) és ennek árnyalatai : a fekete-pej/feketeu pey coloris és a szár-pej/zaar pey coloris. A roh szürke színű lovat jelölt (ruh coloris) gyakran a “kun ló” magyarázattal kiegészítve. Abban az esetben amikor a szürke ló tarka is volt, kék-tarkának írják le (keekpeg).

A kedvencemmé lett, régi színt jelölő szavunkat hagytam utoljára, ami mára már csaknem teljesen elvesztette ilyen nemű jelentését. :) A fekete, sötét színű lovat nevezték ZORDON színűnek (zurdun coloris).

A türjei Szent László-legenda freskórészlete, Murdák Attila munka közben….
Forrás: Maria Rosu
◄ Vissza