Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

A kis küldöttség november 5-én kelt útra Farkaslakáról. Másnap, péntek délelőtt Kisvárdán, a termálfürdőben pihentük ki az éjszakába nyúló utazás fáradalmait.
Péntek délután az ajaki új szociális otthon átadásán vettünk részt, majd a Kultúra Házában tartották ünnepélyes keretek között a farkaslaki Kovács Lehel és Kovács István, valamint feleségeik állampolgári eskütételét. Bár a lovasok látogatása és az eskü véletlenszerűen esett egybe, az eseményt különösen meghatóvá, felemelővé tette a székely csapat jelenléte.

 


Fotó: Kovács Nemes László

 

Az esti állófogadás jó alkalom volt az ismerkedésre. Szombat reggel elindultunk a lovasok számára legjobban várt program, a Kerekes Miklós polgármester tanyájának és lovainak meglátogatására. Bár eléggé ködös, hűvös idő volt, ez nem zavart senkit, mert – ahogy mondják – lóháton nem lehet fázni, a gyalogosokban a hőmérsékletet az ajaki szilvapálinka tartotta. Késő délutánig nem unatkoztak a lovak és lovasok, volt ugratás, vágta, szekerezés a városban, s az ajakiakat legfőképp elkápráztató mutatvány, a lovak lefektetése. Sorra került a szamár és a póni is, Tamás Csabi épp a mangalicára vetette szemét, de arra már nem került sor, mert indulni kellett vissza az esti Hagyományőrző Bálra. A farkaslaki lovasok meglepetésműsora, bevonulása nyitotta meg a Bált. Az ének- és táncbemutató osztatlan elismerést váltott ki a közönség részéről.
A jó hangulatú, hajnalig tartó mulatság elsősorban a szórakozásra nyújtott alkalmat, de a folyosón lezajlott beszélgetések számos, a következő években megvalósuló tervet, elképzelést vetettek fel. Vasárnap istentiszteleten és körmeneten vettünk részt az ajaki görög-katolikus templomban, ezt követően ebédre, majd a hazaindulás előtti búcsúzkodással, fotózkodással zártuk a látogatást.


Fotó: Kovács Nemes László

A lovasok ajaki látogatása még szorosabbra fűzte személyes kapcsolatainkat, reméljük, hogy ennek a gyümölcse a 2016-os UdvarhelySzéki Vágta nyitófutamán – amelyet június 4-én, Farkaslakán szervezünk – már el kezd beérni.

Köszönet Kerekes Miklós polgármesternek és minden ajakinak a kitüntető vendéglátásért.

Kovács Nemes László

◄ Vissza