Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 
A húsvét vasárnapi határkerülés a húsvéti ünnepkör jellegzetes népszokása Székelyföldön. A határkerülésnek Zetelakán is évszázados hagyománya van. Öregek elmondása alapján még a pogány korból származik az ünnep magja.
Tavasszal a falu lakói kivonultak a határba, számba vették a gyepüket, megjelölték a határokat, megtisztították a forrásokat. Ez az idők folyamán vallási töltettel is párosult – nagy ünnep lévén a falu lakói keresztekhez, kápolnákhoz zarándokoltak el. Zetelakiak a múlt század elején Oroszhegy határáig is elzarándokoltak határkerülés alkalmával a ma már csak romokban álló Szent László kápolnához.

Fotó: Csiki Árpád

Napjainkban is nagy érdeklődés övezi a határkerülést. Több százan vágnak neki az útnak. Zeteváralja határában találkoznak e szomszédos település határkerülőivel. Egymást zászlók, lobogók lengetésével köszöntik. Nem maradhat el a jellegzetes húsvéti eledelek – a bárányhús, a húsvéti piros tojás, a kalács és a pálinka – megszentelése sem. A közösen elfogyasztott reggeli után a keresztalják visszaindulnak az ünnepi misére.
A határkerülők énekelve élesztik a természetet, hírül viszik az otthon maradottaknak, hogy Feltámadt Krisztus! Áldást kérnek az Istentől a termésre és a falu lakóira.

Csiki Árpád
◄ Vissza