Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 
2014 telén 4 alkalommal is kétnapos túrára indultak Székelyvarságra, idén pünkösdkor 8 napos túrát vállaltak be, a csíksomlyói búcsút követően a Gyimesbükk-Hidegség-Gyergyószentmiklós-Székelyvarság útvonalon több mint egy hétig túráztak, majd augusztusban a Kecset-Parajd-Kőrispatak-Rugonfalva-Muzsna-Kecset útvonalat járták be 5 nap alatt.
Legutóbbi kiszállásukra november 21-én, reggel 8 órára fújt gyülekezőt Demény István a 11 fős csapatnak. Az úti cél Székelyvarság volt, ahová Pálfalvát, a Kalondát, Szencsedet és Hajdópatakát érintve, 7 órás lovaglás után érkeztek meg, útjukat Szencseden szakították meg rövid időre, egy szalonnasütés erejéig.


Fotó: Demény István

Varságon, a paripák elszállásolását követően megvacsoráztak, majd egy alapos dézsázás és rövid borozást követően nyugvóra tértek. Vasárnap, a reggelit követően megnyergelték a kipihent lovakat és Léhödöt, Nyúládot, a Jézus Kilátót és Szentléleket érintve tértek haza Kecsetbe, rövid nyúládi szalonnasütésre szakítva meg útjukat. István ígérete szerint a kecsetiek lovas túrái folytatódnak, így mi is figyelemmel követjük ezeket.

Z. Nagy István
◄ Vissza