Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 
Százhat népviseletbe és ünneplőbe öltözött bálozó vett részt 2016. január 23-án, szombaton, a székelyudvarhelyi Szejke Gyöngye étteremben tartott I. UdvarhelySzéki Lovas Bálon. Homoródszentpáltól Varságig 12 községből jöttek el hozzátartozóikkal azok a lovasok, akik előző években részt vettek az UdvarhelySzéki Vágtán.


A résztvevők köszöntése után Fischer István Alfréd, a szekelylovas.ro internetes portál tulajdonosa, alapítója ismertette az oldal létrejöttének körülményeit, az indítás okait és célokat vázolva. Demény Elemér, a Farkaslaka községbe tervezett lovas projekt részleteibe avatta be a jelenlévőket, az ő gondolatait Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere egészítette ki a község részéről felmerülő konkrét, és távolabbi célokat vázolva. Z. Nagy István, a szekelylovas.ro portál szerkesztője néhány fontos tartalmi célra és a székely lovas emberek összefogásának szükségességére hívta fel a hallgatóság figyelmét.


A vacsora után kezdetét vette a tánc, a mulatozás. Ehhez Z. Nagy István és zenekara (Dósa Béla prímás és Dajka Mihály tárogatóművész) szolgáltatta a talpalávalót, a hajnalig nem lankadó jókedvről pedig legfőképp a kecseti lovas csapat gondoskodott. Tombolahúzás is volt, amelyen a lovagláshoz hasznos kellékeket sorsoltak ki, bicskákat, kulacsokat, egy, a Dajka Mihály által adományozott kantárat, illetve lovakat ábrázoló faragványokat, domborműveket.
Éjfél körül megtisztelte érdeklődésével a rendezvényt Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke is.
Az est jó alkalom volt arra is, hogy tisztázódjanak a Vágta 2016. évi dolgai, és az udvarhelyszéki lovas élet elképzelései.
 

Kovács Nemes László, az UdvarhelySzéki Vágta főszervezője:
– Indulásnak nagyon jó volt a bál, látszik, hogy körvonalazódik az a szándék, amelyért létrejött a Vágta, ezt megtapasztaltuk a lovas túrákban is, az összetartó közösségépítés jó úton halad, nyilván még sokat kell tenni érte. A szervezőcsapat, a szekelylovas.ro, Fischer István Alfréd és Demény István nevében is megköszönöm azoknak, akik eljöttek, ők a Vágta magja, akik nemcsak a díjakért jönnek közénk, a versenyre, hanem fontos számukra a barátság, az élmények és a felmerülő gondok közös átbeszélése, és természetesen a szórakozás.
 
Fischer István Alfréd bálszervező:
– Fontos, hogy ne csak a versenyek idején találkozzanak a lovasok egy-két napra, hanem legyen ilyen találkozók is, mert istenigazából ezeken a fórumokon kovácsolódnak közösségé a lovasok. A versenyek idején a felkészüléssel vannak elfoglalva az emberek, nagy kihívás az mind az ember, mind a ló számára. Ott nem igazán van idő és lehetőség beszélgetni, ismerkedni, tapasztalatokat cserélni. Erre jók a lovas túrák, illetve erre jó a bál.

Nemes Imre
Fotó: Fischer István Alfréd

◄ Vissza