Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

IX. alkalommal szerveztek Huszárakadémiát Székelyföldön, igaz, idén először immár kettőt is. Az V. Bálványosi Huszárakadémiának elnevezett rendezvényt (négy alkalommal Homoródfürdőn, a Sopárkút Panzióban szervezték, majd a következő öt évben Bálványoson) 2016. január 16-17-én tartották, de mivel székely-magyar szokás szerint minden valamirevaló kezdeményezésből legalább kettő van, így január 23-24-én Szovátán is akadémiát szerveztek a katonai hagyományőrzők, IX. Huszárakadémia néven. A tavalyi szakadás okát nem sikerült megtudnunk, viszont – a hozzánk eljutott információk szerint – mindkét rendezvényen elhangzott, hogy jövőre ismét egyesült erővel szeretnének belevágni a szervezésbe.

 

V. Bálványosi Huszárakadémia

A Huszárakadémia megnevezést még a homoródfürdői helyszínről örökölte a rendezvény, utalván a huszárok oktatását célzó előadásokra, melyek a rendezvény legfontosabb elemei – mondta dr. Kádár László, h.ő. huszárőrnagy. A Huszárakadémiát, melynek egyik szervezője Daragus Attila h.ő. huszárkapitány, Torja polgármestere, minden évben január második felében tartják, meghívottak a magyar  katonai hagyományőrzők, elsősorban Székelyföldről és határon túlról. Idén Kaposvárról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről, Erdőszentgyörgyről, Szovátáról, Homoródszentpálról, Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, valamint Kovászna megye számos településéről (Kézdivásárhely, Barót, Sepsiszentgyörgy környékéről) jelentek meg a rendezvényen. Előadókat Budapestről, Kaposvárról, Szegedről, Vargyasról és Sepsiszentgyörgyről hívtak, akik mindannyian el is jöttek a bálványosi Vár Panzióba.


Az V. Bálványosi Huszárakadémia résztvevői az altorjai római katolikus templomban.

Az előadásokon kívül a résztvevőknek két napon át nyílt lehetőségük ismerkedésre, eszmecserére és vidám mulatságra, ezeket a lehetőségeket természetesen maximálisan ki is használták az érintettek. A rendezvény napján, január 17-én, vasárnap a huszárok tiszteletüket tették az altorjai katolikus templomban, ahol Hatos Mihály tábori lelkész celebrált misét, majd megkoszorúzták a szomszédos huszárszobrot. A koszorúzást követően az előléptetési ceremónia, majd kitüntetések átadása következett, Daragus Attila h.ő. huszárkapitány, a torjai önkormányzat nevében a huszárakadémia támogatásáért, Torjáért kitüntetést adományozott a kaposvári, szegedi és kecskeméti hagyományőrzők parancsnokainak.
Szervezők: a sepsiszentgyörgyi székhelyű Székely Virtus H.Ő. Egyesület, a bálványosi Vár Panzió és Torja Polgármesteri Hivatala.

IX. Huszárakadémia, Szováta

Január 23-24-én tartották Szovátán, a Teleki Oktatási Központban a IX. Huszárakadémiát. Az akadémia célja, hogy szellemi táplálékot, elméleti és gyakorlati ismereteket kínáljon a tudásukat fejleszteni kívánó katonai hagyományőrzők számára. A rendezvényen, 16 településről, több mint 13 hagyományőrző csapatból vettek részt Erdélyből, Partiumból és Magyarországról. Az eseményt Miholcsa József alezredes nyitotta meg hivatalosan, aki szerint ez már nem csak huszárakadémia, hanem történelmi konferencia is. Őt követte Székely Tibor a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnökének beszéde, aki a nemzeti érzelmek megtartásáról beszélt, majd néhány tanáccsal látta el a fiatalokat.

A IX. Huszárakadémia résztvevői a Teleki Oktatási Központ előtt.

Ezen az akadémián az 1848 és a II. világháború közötti időszak különböző témáira csoportosították az előadásokat. A kétnapos képzésen helyet kaptak a hagyományőrzők számára fontos viselkedési illemszabályok, a lovakkal való bánásmód, a lóról történő tisztelgés, a helyes testtartás és a mozgáskoordinációk bemutatása és elsajátítása. A szombat esti vacsorát követően, a huszárok, népi zenekar kíséretében éjszakába nyúlóan mulattak. Vasárnap ökumenikus istentiszteleten vettek részt a jelenlévők, majd folytatódtak a lovas képzések. A IX. Huszárakadémia meghívottja Pászka Lehel, kétszeres világbajnok lovas íjász volt, aki hasznos gyakorlati tanácsokkal látta el a közönséget. 

Z. Nagy István

Fotók
Bálványos: Torja Polgármesteri Hivatala
Szováta: Máté László
◄ Vissza