Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

Száz magyar lovas címmel nyílt kiállítása Somogyi Győző festőművésznek, 2016. március 14-én, hétfőn, Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban. A művész ezer év magyar lovasait jelenítette meg, Somogyi Győző, aki hagyományőrző huszár, lóháton érkezett a megnyitóra.
A Székely Nemzeti Múzeum udvarán huszár- és katonanótákkal fogadták a Haáz Sándor vezetésével Szentegyházáról érkezett huszárok.
A megnyitón a magyarság felvállalásának fontosságáról beszélt Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, aki kiemelte, hogy 1848-ban is a nemzeti hovatartozás felvállalásával kezdődött a forradalom. A főkonzul szerint ma nem véráldozatra, hanem gyermekvállalásra, az anyanyelv használatára és a magyar iskolákhoz való ragaszkodásunkra van szükség.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki lóhátról köszöntötte a vendégeket, beszédében elmondta, hogy a lovas ember számára a ló jelenti a szabadság utáni vágyat, szeretjük és tiszteljük akkor is a lovat, amikor együtt dolgozunk vele.
Somogyi Győző felszólalásában elmondta: a katonai hagyományőrzés szerves része a magyarság kultúrájának, ő azt érzi feladatának, hogy az egykori viseleteket ábrázolja. Szerinte a hagyományőrző székely huszárok az ősi virtusokat mutatják a jelenkor emberének. A megnyitó végén a szentegyházi huszárok, Haáz Sándor vezényletével újabb huszárnótákat énekeltek, majd a Kossuth-nóta és a Gábor Áron rézágyúja című dal eléneklésével zárult a rendezvény.

Z. Nagy István
Fotók: Kerekes Gyula

További fotók: http://szekelylovas.ro/hu/gallery/list/12/2/magyar-lovas-grafikak-sepsiszentgyorgyon

◄ Vissza