Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

Több mint 80-an ünneplő kereste fel lóháton és szekereken Farkaslaka község hét települését 2016. március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából. Valódi ünnepi bevonulásnak lehettek a szemtanúi a község falvainak lakói, hiszen 56-an ültek lóra és lovagoltak több mint 50 kilométert, hogy emeljék a farkaslaki ünnepségek színvonalát.
Geréb Péter farkaslaki alpolgármester elmondta, 35-re tehető azoknak a rutinos lovasoknak a száma a községben, akik akár többnapos lovas túrákra is vállalkoznak, de ünnepi felvonulásokra akár 50-60-an is összegyűlnek.

Miért tartja fontosnak a lovas ünnepségeket?

Az az igazság, hogy lovas megmozdulás jóval több van a községben, mint lovas ünnep, március 15-én, nemzeti ünnepünkön szoktunk nagyobb felvonulást szervezni, június 4-én, a trianoni megemlékezésen veszünk részt lovasokkal, illetve tavaly az 1956-os forradalomról is megemlékeztünk. Fontosnak tartjuk a lovas ünnepségeket, mert az ünnepnek így adjuk meg a méltóságát, a lovasok emelik a színvonalát, megerősít minket lélekben, összetartozásban, egyaránt. Erősíti a magyarságtudatot, hiszen ott vannak nemzeti jelképeink, illetve újabban fokozottan odafigyelünk a viseletre, így azok, akik nem ünnepi viseletben jönnek, úgy érzik, hogy kilógnak a sorból.

Milyen lovas megmozdulásokra készülnek még idén?

Áprilisban, 25-30 lovas részvételével túrát szervezünk Homoródszentpálra, ezek a túrák, így ez is 2 napos rendezvény lesz. Negyedik éve, hogy lóháton zarándokolunk Pünkösdkor Csíksomlyóra, Jelenlegi terveink szerint idén 8 nappal előtte fogunk elindulni 5-6-on, Zetelaka és Gyergyó érintésével meglátogatjuk Gyimeseket, a Neamt megyébe szakadt csángó tanyatelepülést, Háromkutat, majd Pünkösd hetén péntekre érkezünk Csíkmenaságra, ahol bevárjuk a többi lovast Farkaslakáról, kimegyünk Csíksomlyóra, a búcsúra, majd másnap elindulunk haza. Nyilván, idén is részt veszünk a trianoni és az 56-os megemlékezésen, valamint több túrát is szervezünk.

Z. Nagy István
Fotó: Jakab Emil

További fotók: http://szekelylovas.ro/hu/gallery/list/13/2/farkaslaka--2016.-marcius-15.

◄ Vissza