Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

Felvezető a 2016. évi Széki Vágtához

Székelypálfalva egy kicsi falu. Négy évvel ezelőtt, egy zimankós februári estén fiatalokkal mulattuk az időt a kocsmában. A sok beszéd között szóba került a közelgő, március tizenötödikei évforduló. S rögvest magunknak is szegeztük a kérdést: helyénvaló-e, hogy egy székely falu, bármilyen kicsi is, nem tartja számon e napot?
A szavakat elhatározás követte. Megszólítottuk a kecseti, váraljai lovas ismerősöket, s március 15-én, derékig érő hóban, huszonketten vágtunk neki az első lovas falujárásnak. Innét indult a ma 50-60 lovassal zajló farkaslaki lovas menet.
Az együttlét, a lovaglás öröme, élménye vetette fel a lovas megmérettetés, verseny ötletét.
Sokakat megkerestem az elképzeléssel, ám szinte senki nem bízott, nem hitt benne, hogy meg lehet csinálni.
Belevágtunk, s az idén már negyedik nyarát tölti a „parasztvágta”.
Az elmúlt három esztendő évenkénti 5-5 futama ismertté tette Udvarhelyszék minden zugában az UdvarhelySzéki Vágtát. Előzmények nélkül, hasznosítható, „elleshető” tapasztalatok hiányában az idő lehetett egyetlen partnerünk abban, hogy évről-évre levonva a szükséges tanulságokat, mára kialakuljon az amatőr lovassport – remélhetőleg végleges – rendje.
Az egyik fontos tapasztalat, hogy a nyári dologidőben az öt hétvége nagyon leterhelő a nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozó lovasok számára. A vágyakat és a realitásokat a két előfutammal és a döntővel hoztuk közös nevezőre.
Emellett az idei év újdonsága, hogy számos beszélgetés, érdeklődés után – csakúgy, mint az elején, Udvarhelyszéken – Csíkban is megpróbálkozunk egy előfutammal. A Csíkban tett eddigi előkészítő lépések bíztatóak, úgy tűnik jó fogadtatása lesz a szomszédban a Széki Vágtának.
Reméljük, hogy az idei évad is nagy versengést, sok tanulást, fejlődést hoz a lovasok számára, a közönségnek pedig, most már hagyománnyá váló, kellemes nyári hétvégéket hoz a Széki Vágta.
A magunk részéről barátainkkal, segítőinkkel együtt ezen dolgozunk: Fischer István Alfréd – a lovas reklámos, vagy reklám lovas? –, a Székely Lovas portál tulajdonosa fotói, tanácsai nélkül szegényebb lenne a verseny, Tornai István és kedves felesége, Gabika, akikre az elejétől, mindig, mindenben számítani lehetett, Matyó és Matyóné, Boti és Zsolt, a rendfenntartók, Dolga Zsolt, akinek technikája nélkül rekedtre kellene üvölteni magam, Balázs Laci, akinek köszönhetjük azt, hogy egész nap nem éhezünk, szomjazunk.
A legvégén, de nem utolsó sorban – mielőtt kapok a fejemre –, ahogy mondani szokták a nagyok: ez a verseny nem jöhetett volna létre a Vágta háziasszonya, a feleségem, Pál Katona Gyöngyi munkája nélkül.

Kovács Nemes László

 Széki Vágta – versenyszabályok

1. A versenyen minden résztvevő saját felelősségére indul.
2. A versenyre megérkezés után a versenyző lovával köteles elfoglalni a lovak számára kijelölt várakozóhelyet.
3. A várakozóhelyet a ló csak a versenyre történő felhívás, szólítás után, a rajtvonal irányában hagyhatja el.
4. A kialakított akadálypályán 14-20 akadályt helyezünk el. Az akadályok mindegyike pontértékkel rendelkezik, amely pontok egyenként 10 másodpercet érnek. Az akadály elrontása, vagy kihagyása esetén ezek a másodpercek a versenyző versenyidejéhez hozzáadódnak.
5. A versenyző a versenybíró rajtjelére kezdheti meg a versenyt. A rajtjel: a bíró egy piros zászlót feje fölül a földre ránt. E jellel egy időben indul az időmérő óra.
6. Az akadályverseny akkor tekintett teljesítettnek, ha a versenyző, lovával együtt a felfestett célvonalon áthalad. Az időmérő óra az áthaladás pillanatában áll meg.
7. Lóról való bukás, esés esetén a versenyző köteles a legrövidebb úton és időben a várakozóhelyre visszatérni.
8. Amennyiben a versenyző a várakozóhelyet lovával elhagyja, ezzel a versenytől visszalépik, a továbbiakban nem tartozik a verseny résztvevői közé.
9. Az akadályverseny teljesítése után a versenyző, lovával köteles azonnal a várakozóhelyre visszatérni.
10. A várakozóhelyen a lovas. lovával köteles olyan magatartást tanúsítani, amely mások, más lovak biztonságát, nyugalmát nem zavarja.
11. Az utolsó versenyző célba érkezése után 30-60 perccel tartjuk az eredményhirdetést.
12. Az eredményhirdetés után a verseny befejezettnek tekintendő, a továbbiakban mindenki egyéni, saját felelősségre közlekedik a lovakkal.
13. Részvétel a versenyen: a versenyen bárki részt vehet, aki a Nevezési lapot kitölti, aláírja, és nem hivatásos, igazolt lovas versenyző. Lovas íjászok, hagyományőrző lovas egyesületek tagjai a versenyen külön kategóriában  indulhatnak. Részükre legalább 10 fő nevezése esetén külön díjakat állapítunk meg. Ezt a nevezések lezárása után, a verseny kezdete előtt tesszük közzé.  Lovasokra, lovakra egyéb kikötés nincs.
14. A verseny ideje alatt alkohol fogyasztása tilos. Ittas versenyzőt a rendezők a versenyből kizárnak.
15. A versenybírók döntéseivel szemben vitának helye nincs, a sportszerűtlenül, fegyelmezetlenül viselkedő versenyzőt a rendezők a versenyből indoklás nélkül kizárhatják.
16. A benevezett versenyző legkésőbb a versenynap reggelén 9 óráig köteles lovával a verseny rendezőjénél a megmérettetésre jelentkezni.
17. A versenynapon versenyző-felvonulást tartunk, aki a versenyző-felvonuláson nem vesz részt, a nevezési díj befizetésétől függetlenül a versenyből kizárja magát.
18. Edzés: a verseny előtt 5 nappal a nevezett versenyzőknek lehetőséget biztosítunk a pályán történő edzésre. A verseny napján, délelőtt 10 óráig, a nevezők számától függően  bemelegítő, edző köröket tartunk.
19. A versenynap pontos menetrendjét, a nevezők számának függvényében, a verseny előtt 1 órával függesztjük ki.
20. Az előfutamokon történő egyéni részvétel díja május 15-ig: 50 lej. A verseny helyszínén történő nevezés díja 100 lej. A döntőben az egyéni részvétel díja: 100 lej. Csapatverseny nevezési díja: 1000 lej.
21. A 23. pontban felsorolt díjakat legkevesebb 30 induló versenyző részvétele esetén osztjuk ki. A verseny rendezője fenntartja magának a jogot, hogy 30 főnél kevesebb induló versenyző esetén a díjakat módosítsa.
22. A verseny rendezője fönntartja magának a jogot, hogy kedvezőtlen, esős időjárás esetén a verseny időpontját a versenynap reggelén 6 óráig módosítsa.
23. Díjazás:
Az előfutamokon minden versenyző oklevelet kap, az előfutamok dobogós helyezettjei serlegeket, kupákat és értékes ajándékokat vihetnek haza.
Döntő, egyéni verseny, díjazás, 18 év alatt:
1. hely                    500 lej
2. hely                    250 lej
3. hely                    100 lej értékű ajándék
Döntő, egyéni verseny, díjazás – pénzdíjak
1. hely                  2000 lej
2. hely                  1000 lej
3. hely                    500 lej
Csapatverseny:
1. hely                  3000 lej
2. hely                  2000 lej
3. hely                  1000 lej

24. Az egyéni verseny szabályai:
2016-ban három előfutamot rendezünk.
Helyszínek és időpontok

Első előfutam: május 28., Székelypálfalva
Második előfutam: június 26., Székelyderzs
Harmadik előfutam: július 16., Csíksomlyó
Döntő: augusztus 27-28., Oklánd

Az egyéni versenybe nevezett versenyzők közül a két előfutamon elért, összesített eredmény alapján az első 10-15 versenyző jut a döntőbe. A továbbjutók száma a nevezett versenyzők számától függ.
A csíkszéki versenyzőknek a döntőbe jutásért csak a somlyói előfutamon kell részt venni.

25. A csapatverseny szabályai:
A versenyre községek, intézmények, szervezetek, vállalkozások nevezhetnek 3 fős csapatokkal.
A csapatok minden futamon versenyeznek. A versenyzők egyéni időeredményét összeadva kapjuk meg a csapat eredményét. A négy futam összesített csapateredménye adja a csapatok végső sorrendjét.
Ha valamely csapat egy versenyen nem jelenik meg, arra a futamra a futam legrosszabb csapatidejének kétszeresét kapja büntetőpontként.
Ha valamely csapat két versenyen nem jelenik meg, a csapatversenyből töröljük.

A csapatversenyt legkevesebb 10 benevező csapat esetén írjuk ki.
Ennél kevesebb nevezés esetén a „Nemes Székely Nemzet Legjobb Lovas Közössége” vándorzászló odaítéléséről a rendező dönt a következő szempontok alapján:
         – melyik községből volt a legtöbb lovas
         – melyik községből voltak a legeredményesebb lovasok

26. Nevezési határidők:
Udvarhelyszék:
Egyéni verseny és csapatverseny: 2016. május 15.
Nevezés helye:
535600, Székelyudvarhely, Győzelem u., 6 DTP Stúdió, Fischer István Alfréd
Csíkszék:
Egyéni verseny: 2016. május 15. – június 15.
Csíkszereda, Kájoni János utca 1. – Fodor Ház

27. A versenyzőnek a versenyen fehér ing, blúz és sötét nadrág viselése kötelező.
28. A versennyel kapcsolatos infók: 0755 059 254

◄ Vissza