Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 
2013-ban Székelypálfalván a később UdvarhelySzéki Vágta néven elindított lovas találkozó és ügyességi verseny. Most, a 2016. év első futamával visszatértünk – a helyszín tekintetében – a kezdetekhez. Egyszer majd, ha megírjuk a Vágta történetét – ami bizonyára nem lesz unalmas olvasmány – kitérhetünk a részletekre, a legfontosabb azonban mindenképp az, hogy nagyobb pályát szerettünk volna keresni a nyitásra, mint amekkora az előző verseny helyszíne volt.
Megtettük, amit az időjárás megengedett, hogy a dimbes-dombos pálfalvi terepet alkalmassá tegyük a versenyzésre. Kétségkívül nehéz, de élvezetes pályát sikerült kialakítani. Mind a lovasoktól, mind a nézőktől érkező visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy jó döntés volt a váltás, olyannyira, hogy hamarosan további terepmunkákkal fogjuk csiszolni, javítani a még meglévő hiányosságokat, mint például a tökéletes vízelvezetés, némi talajcsere, illetve egy valódi, átjárható vizesárok.
Május 28-án reggel a Fennvaló megmutatta, hogy kegyeiben tartja a székely lovasokat: ragyogó napsütésben érkeztek az első versenyzők. A délelőtti edzőgyakorlatok során kiderült, hogy a sok eső miatt néhány korrekciót igényel a pálya vonalvezetése, majd a versenyzők pályabejárásakor véglegesítettük a feladatokat, akadályokat.
A nevezés lezárásánál 34 résztvevő jelezte indulási szándékát a Vágtán. Ez a szám kevesebb az UdvarhelySzéki Vágta megszokott 45-65 fős létszámánál, az okok azonban pontosan tudhatóak. Sok lovasnál adódtak az utóbbi időkben problémák a lovakkal, és kétségkívül a korai, májusi kezdési időpont is sokakat nem talált még itthon. Meg kell mondani azonban azt is, hogy sajnos az UdvarhelySzéki Vágta elmúlt négy éve, úgy tűnik, nem volt elég ahhoz, hogy elérje jó néhány község önkormányzatának ingerküszöbét, így a lovasok elenyésző mértékű támogatásban részesültek. Ezek a csapatok nem is neveztek idén a Vágtára.
A 2016. évi Vágtát délben, 13 órakor, a megszokott ünnepélyes bevonulással kezdtük. A lovasok felsorakozása után a korondi Venczel Ignác bátyánk énekelte el a több száz fős közönségnek a régi székely Himnuszt. A megnyitónak különös fényt adott Tóth János budapesti operaénekes barátunk fellépése. Felcsendült az általa, az UdvarhelySzéki Vágta megnyitójára  szerzett, Lovasok Fohásza című dal, ráadásul lóhátról énekelve. Mind a lovasokon, mind a közönség sorain látszott a pillanat nagyszerűsége okozta meglepetés és meghatottság.
Kerekes Miklós, Ajak város polgármestere, a pálfalvi futam védnöke, a tőle megszokott közvetlenséggel köszöntötte a jelenlévőket. Mondatainak lényegét, zárszóként az „egy vérből valók vagyunk” üzenetével foglalta össze. S kétségkívül: a polgármester úr a meglepetések embere. Bejelentette, hogy a pálfalvi futam összes résztvevőjét Ajak város vendégül látja egy ötnapos lovas program keretében. Ezzel a kijelentéssel tovább fokozta a rajt közeledtével egyre fokozódó feszültséget. No, székely lovasok! Itt a kihívás, hogy augusztusban, Magyarhonban kitegyünk magunkért.
Időközben megérkezett a verseny helyszínére Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere is, aki szintén üdvözölte a Vágtát.
A fél kettőkor elkezdődött verseny két kisebb balesettől eltekintve fegyelmezetten, rendben zajlott le. Ebben nagy szerepe volt a pályán egész nap derekasan dolgozó bíróknak, külön kiemelve a Csíkszentsimonból, Böjte Atya lovardájából érkezett fiatalokat, és a helyieket, Sófalvi Antalt, Jakab Árpádot, Gere Csabát. Délután meglátogatta a Vágtát Borboly Csaba, a Megyei Közgyűlés elnöke is.
Az eredményhirdetés előtt Bódi Tibor és fia, Atilla ostor- és barantabemutatója ejtette ámulatba a közönséget.
A Széki Vágta idei első futamának egyik – ha nem a legfontosabb – eredménye kétségkívül az. hogy megmutatta: az UdvarhelySzéki Vágta életképes, a gyermekkorból a serdülőkorba lépett.
Ezzel a bizakodással készülünk a következő, a június 26-án, Székelyderzsben sorra kerülő fordulóra.
Végül, de nem utolsó sorban ismételt köszönet a Vágta előkészítésében segítséget nyújtó Demény Attilának, Hadnagy Ernőnek, a lebonyolításában résztvevő Tornai Istvánnak, feleségének, Gabinak, megkülönböztetett módon Fischer István Alfrédnak, a Székely Lovas portál tulajdonosának, a Vágtát a sok száz, kiváló képpel megörökítő fotósunknak. Ferenczy Károlynak, a Sztár Rádióért, Szász Csabának az egész napos, remek közvetítésért. És kápolnási  barátunknak, Orbán Lajosnak, a segítségért.
Köszönet a parasztvágtát segítő és figyelemmel kísérő, név nélküli, itteni és magyarországi barátainknak.
               
Széki Vágta 2016. – Székelypálfalvi előfutam
Eredmények

16 év alattiak
 1. GOTHÁRD NATÁLIA, FENYÉD, 2,59
 2. IFJ. NAGY CSABA, HOMORÓDSZENTPÁL, 3,07
 3. TAMÁS VIKTOR, OROSZHEGY, 3,29
 4. NAGY KÁLMÁN, FARKASLAKA, 3,59
 5. FISCHER ANNA, FENYÉD, 4,11
 6. LÁSZLÓ CSONGOR, MALOMFALVA, 4,21
 7. LÉNÁRD FERENC, RÁKOS, 4,26
 8. BAK SZABOLCS, KECSET, 4,38
 9. BOROS ZSOLT, VÁROSFALVA, 4,4
10. MAGYARI DÁNIEL, MALOMFALVA, 4,48
11. ELEKES SZILÁRD, KECSET, 4,49
12. BÁLINT SZILAMÉR, KECSET, 5,25
13. MAKKAI LEVENTE, BOLDOGFALVA, 5,32
 
16 év fölött
 1. TAMÁS CSABA, FARKASLAKA, 2,56
 2. KELEMEN ELŐD, OKLÁND, 3,09
 3. KELEMEN SÁNDOR, FARKASLAKA, 3,19
 4. SINKA JÓZSEF, FARKASLAKA, 3,22
 5. BÁLINT GÁSPÁR IMRE, OROSZHEGY, 3,33
 6. TAMÁS LEVENTE, OROSZHEGY, 3,36
 7. GOLICZA JÓZSEF, OKLÁND, 3,45
 8. BOROS TIBOR, VÁROSFALVA, 3,52
 9. SZENYES BORÓKA, FENYÉD, 3,55
10. SZÁVAI MIKLÓS BOTOND, ETÉD, 3,57
11. DEMÉNY ELEMÉR, KECSET, 4,21
12. KOVÁCS CSABA, DERZS, 4,3
13. HEGYI CSABA, OKLÁND, 4,32
14. FERENCZ EDUÁRD, RÁKOS, 4,37
15. ID. SZABÓ FERENC, HOMORÓDSZENTPÁL, 5,4
16. PÉTER LAJOS, DERZS, 6,04
17. KERESTÉLY ATTILA, DERZS, 6,54
 
Csapatverseny
1. Farkaslaka
2. Fenyéd
3. Oroszhegy
4. Városfalva
5. Oklánd
6. Homoródszentpál
7. Székelyderzs
 
Legvégül, de talán a Széki Vágta leglényegesebb célja szempontjából emeljük ki a jövő reménységét, a futam két legfiatalabb lovasát: a 7 esztendős Demény Magort, és a kilenc esztendős Demény Emesét, akik a közönség nagy ünneplésével övezve, édesapjuk kíséretében, felügyeletében lovagoltak végig a pályán. Reméljük, pár év múlva bajnokok lesznek.

Kovács Nemes László

Galéria: http://szekelylovas.ro/hu/gallery/list/18/2/szeki-vagta--szekelypalfalva-2016.-majus-28.
Fotó: Fischer István Alfréd
◄ Vissza