Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 

Népes táborral vett részt a LóFő Lovascsapat a 3. farkaslaki disznótoros farsangon január 21-én. A nyolc versenyző csapat tagjai reggel hétkor szúrták meg a sertéseket, majd a perzselést követően hagyományosan dolgozták fel azokat.

Olyan csapat is versenybe szállt, amely két méteres, 341 kilós disznót dolgozott fel. A zsűri mindent pontozott a perzseléstől a lecsi-pecsi, a kolbász és a leves elkészítéséig.
A kecseti Demény István vezetésével versenyző LóFő Lovascsapat 150 kilós disznót vágott le, majd ezt hagyományos módon dolgozta fel. A csapatversenyen nem kapott díjat, de megkapta a megmérettetés Legszebb arculat külön díját. Fülöp-Székely Botond, a Székelyhon munkatársa a következőképpen jellemezte a lovasok standját:
„Az egyik legérdekesebb sátor talán a Lófő lovascsapaté volt. Ők ugyanis nemcsak a kantárokból, nyergekből, szénabálákból összeállított dekorációra fektettek hangsúlyt, hanem egy istállót is berendeztek – az odavitt lovakra gyerekek ülhettek fel. Demény István, a lovasok vezetője lapunknak elmondta, csapatukban mészáros, szakács, sőt még zenész is van, így nemcsak a hagyományos székely recepteket garantáltak, hanem a jó hangulat is.”

A LóFő-k a lovas túrák mellett a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen jellegű rendezvényeken való részvételre, az udvarhelyszéki lovasok számára fontos a hagyományőrzés, kultúránk, identitásunk megőrzése – mondta a Székely Lovas Portálnak Demény István, a csapat vezetője.

Z. Nagy István

Fotó: Kiss Zsigmond
◄ Vissza