Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
2022. július 01., Tihamér, Annamária napja
Üdvözöljük Székelyföld lovas portálján!
Left arrow Programajánló Right arrow
-0001
NOV. - 30.
A huszárruha üzenete, és mi célt szolgáltak a kellékek?

- Egy kis ízelítő a Hagyományörző Székely Huszárezred egyesület részéről a huszár viseletével kapcsolatosan -
-0001
NOV. - 30.

Egyre több településről zarándokolnak Csíksomlyóra nyeregbe szállva lovasaink. A LóFő Lovascsapat négy lovasa nyolc, tizenegy lovasa négynapos túrán közelítették meg a búcsú helyszínét. Utóbbiakhoz csatlakozott a székelybósi Varázspatkó Lovarda 12 lovasa is, valamint négy másik zarándok egyenesen Székesfehérvárról érkezett lóháton. Zetelakáról 16 lovas vágott neki a szokásos háromnapos zarándoklatnak.
Szöveg: Z. Nagy István, Fotó: FIscher István Alfréd, Geréb Péter, Kiss Zsigmond 
Első alkalommal szervezett lovas bált az udvarhelyszéki lovasok számára a LóFő Lovascsapat február 11-én, szombaton, a kecseti művelődési házban. A nyergekkel, lószerszámokkal, íjakkal és nyilakkal díszített terem megtelt este hét órára, 180 főre számítottak a szervezők a visszajelzések alapján, ám több mint 210-en voltak kíváncsiak a lovasok farsangi mulatságára.

A gyülekezőt követően a házigazda Demény István, a LóFő Lovascsapat vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Geréb Péter alpolgármester köszöntőjét az elöljáró tréfás szavalata követte. A köszöntők után több település lovasai énekeltek, szavaltak, táncoltak, a közel éjfélig tartó műsor zárószámaként a kecsetiek népes csoportja lépett színpadra, akik háromnegyed órás népdal- és néptáncműsorukkal kápráztatták el közönségüket. Az esemény külön színfoltjának számított az a tény, hogy a kecsetiek tánccsoportjának több gyerektáncos volt, akik jellegzetes helyi népviseletben táncolták végig a hosszú műsort, de a táncosok mellett a közönség jórésze is népviseletben bálozott. Több tucat tombolatárgyat sorsoltak ki éjfél után a szervezők, főképp lótartáshoz szükséges kellékeket, a fődíj, a kecseti Demény Elemér jóvoltából egy póniló volt, amelynek egy székelyudvarhelyi kislány lett a szerencsés gazdája. A sorsolás végén a LóFő Lovascsapat vezetői megajándékozták mindazokat, akik egész évben segítették az udvarhelyszéki lovasok rendezvényeit és segítettek, hogy jó csapattá szerveződjenek. A bálra Kecsetből, Farkaslakáról, Nyikómalomfalváról, Székelyszentlélekről, Firtosváraljáról, Küsmődről, Etédről, Fenyédről, Rugonfalváról, Homoródszentpálról, Atyhából, Korondról, Székelyvarságról, Oroszhegyről, Bögözből, Felsőboldogfalváról, Homoródszentmártonból, Székelyudvarhelyről és Zetelakáról jöttek vendégek.
A mulatság reggel fél hétig tartott, a hangulatról a Z. Nagy István, Dósa Béla és Dajka Mihály alkotta trió gondoskodott. A szervezők megígérték, hogy jövőre is lesz LóFő lovas bál.

Z. Nagy István
Fotó: Kiss Zsigmond◄ Vissza